Magyar Gazdaságért Díj: önsajnálat helyett válasz a kihívásokra - a kínlódó agrárium helyett a kedvenc-állatok hozzák a nagy pénzt... Dr. Móré Attila cégtulajdonos a válság elején elhívta embereit egy fehérvári hokimeccsre: "Ha így tudtok kűzdeni, megmarad a munkahelyetek!" A vér, verejték és könnyek mellett a sok lábon álllás a túlélés titka - a piac igényei szerint.

Az állatgyógyszerek importján túl a petfood-üzlet és a franchise-hálózat kiépítése, a gyártás mellett a kiskereskedelem jelentette az esélyeket. Az üzletlánc nagyobb boltjai száz négyzetméterenként tízmillió körüli beruházást igényeltek, a sub-franchise olcsóbb, és sokszor megoldás akár egy családi vállalkozás számára is, de csakis nagyon komoly, több hónapos szakmai előképzés nyomán - mondja az Alpha-Vet tulajdonosa.


Kevés állatgyógyszer-termelő maradt a piacon, az Alpha-Vet számára a legfontosabb a Phyilaxia 1912 Holding Nyrt, amellyel együttműködve főképp a generikus gyártásban érdekelt. Az ilyen gyógyszerek pontosan olyan hatással bírnak, mint az originálisak, és esetükben is kőkemények a törzskönyvezés feltételei. A két cég közti kapcsolat egy régi barátságra nyúlik vissza: Móré Attila valaha együtt tanult az Állatorvostudományi Egyetemen Tóth Péter Phylaxia-vezérrel, aki néhány éve hívta meg az Alpha-Vet-et a fejlesztési munkába, így az Alpha-Vet a kereskedés mellett gyártóvá is válhatott.

A kutyáknak, macskáknak, más házi kedvenceknek kiépült ágazataban korábban 10-20%-os volt a növekedés, most ennél alacsonyabb, de ez a piac a következő tíz évben megduplázódik - idézi az előrejelzéseket Móré Attila. A másik fő terület, a mezőgazdaság állattenyésztési ágazata erősen beszűkült, de az állatgyógyászati árbevétel jelentős része azért most is onnan jön a céghez. Károsak azok a nézetek, amelyek lesajnálják a mezőgazdaságot, de mostmár nem arról kellene révedni, mennyi állat volt, hanem hogy mekkora lesz az állomány - mondja az egykori állatorvos.

Az agrárium reménybeli növekedését, az állattenyésztés versenyképességét akarjuk szolgálni - mondja a jövőről Móré Attila, ami pedig a petfood-üzletágat illeti, a perspektívák még jobbak, több, mint 200 boltból álló hálózat kiépítésére készül a cég. Ami mindennek a finanszírozását illeti: a gazdálkodás biztos hátteret ad, az elmúlt évek árbevétele 8-10 milliárd forint a kft-nél, 4-500 milliós adózás előtti eredményekkel: volt tehát saját tőke, és a sikerek nyomán a bankokkal is kiválóak a kapcsolatok. Bár más cégekkel is így bánnának a pénzintézetek...

Dr. Móré Attilával, az Alpha-Vet tulajdonosával, a Magyar Gazdaságért Díj kitüntetettjével "Üzletmenet" című műsorunkban Márványi Péter beszélgetett.